Health

Een kunstgebit aan laten meten. Hoe werkt het precies?

Ons gebit houdt het meestal minder lang vol dan ons lichaam. Dit kan komen door ouderdom of doordat je de verkeerde dingen eet, rookt of door slechte mondhygiëne. Een kunstgebit aan laten meten kan uitkomst bieden wanneer je niet blij meer bent over je gebit of wanneer deze niet goed meer werkt. In dit artikel laten we zien hoe je een kunstgebit kunt aanschaffen en welke stappen er ondernomen moeten worden.

Een tandafdruk maken

Bij de eerste afspraak wordt er een afdruk van je tanden gemaakt. Dit werkt heel simpel: je krijgt een stuk afdrukmateriaal, zet je tanden erin en klaareskees. Vervolgens wordt het afdruk afgegoten in gips, zodat de tandarts een gipsen replica van je tanden heeft. Het nadeel van een tandafdruk laten maken is dat de meeste mensen er misselijk van worden. Je kunt dit voorkomen door tijdens het afdrukken niet te diep in te ademen. Goed uitademen is daarentegen wel extra belangrijk. Ook een slot water tussendoor om te spoelen kan fijn zijn. Het is belangrijk dat je het water niet inslikt, aangezien er bepaalde giften in de gips zitten verwerkt die je liever niet in je lichaam hebt zitten. 

Definitief afdrukken en beetbepaling

Na de eerste afspraak worden er op maat gemaakte afdruklepels gemaakt. Met een dik en stevig drukmateriaal worden de bewegingen van de spieren en de hele kaak vastgelegd. Zodoende krijg je een kunstgebit die precies in je mond past, ook bij bepaalde bewegingen. Door een dubbele afdruktechniek te gebruiken wordt er voor gezorgd dat het kunstgebit een betere pasvorm krijgt. Tijdens de derde afspraak worden er beetplaten gemaakt voor de onder- en bovenkaak. Het is belangrijk dat de kaakgewrichten goed kunnen functioneren wanneer de kiezen op elkaar komen. 

Kunstgebit plaatsen

Wanneer alle afdrukken zijn gemaakt en het kunstgebit op maat gemaakt is, wordt het tijd om het kunstgebit te laten plaatsen. Eerst wordt gekeken of het kunstgebit volledig past en comfortabel in je mond ligt. Er worden nog eventuele correcties gemaakt en vervolgens wordt deze geplaatst. De plaatsing ervan moet nauwkeurig gedaan worden en is daarom vakwerk. Het is belangrijk dat je een goede tandarts vindt die dit voor je kan doen. Woon je in Friesland, dan zou je eens een kijkje moeten nemen op de tandprothetische praktijk. Zij hebben twee vestigingen in Dokkum en Leeuwarden. Maak eerst een afspraak om erachter te komen of je een match hebt met de tandarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *