Stoppen met roken
Health

Stoppen met roken in de vakantie, is dit een goed idee?

De vakantie komt er weer aan. Een harde werker zoals jij heeft hier waarschijnlijk al heel lang naar uitgekeken. Een periode waarin je even helemaal niks hoeft en waarin je misschien wel naar een warm land reist. De vakantieperiode kan een tijd zijn waarin je nog heel even kunt genieten van de laatste pakjes sigaretten, maar het kan juist ook een hele goede tijd zijn om helemaal te stoppen met roken.

Stoppen in de vakantie

Voor sommigen lijkt het absurd om te stoppen met roken in de paar leukste weken van het jaar: de vakantie. Maar voor anderen lijkt het juist ideaal. De vakantie kan een goed moment zijn om te stoppen met roken. Je dagritme zal namelijk anders zijn en ook de omgeving kan veranderen. Je steekt in de werkpauzes niet meer een sigaretje op, je hebt geen vaste rookmomenten meer. En het is ook nog eens makkelijk om afleiding te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld gaan zwemmen met de kids of een shoptrip maken. Je zult minder snel denken aan een sigaret.

Stoppen na de vakantie

Maar er zijn ook mensen die er niet aan moeten denken om te stoppen met roken in de vakantie. Ze zouden er juist knettergek van worden als ze geen sigaretje op konden steken. Vakantie staat namelijk voor genieten en bij genieten hoort een sigaret. Maar je hoeft ook niet in de vakantie te stoppen, ook na de vakantie stoppen is een goede optie. Je rust dan in de vakantie lekker uit en brengt je laatste weken als roker door. Als het gewone leventje weer begint, kun je uitgerust proberen te stoppen met roken.

Stoppen met roken

Wat wil jij?

Stoppen in de vakantie is niet beter als stoppen na de vakantie of andersom. De beste strategie voor stoppen met roken bestaat niet. Iedereen verschilt, er bestaat dan ook geen strategie die voor iedereen werkt. Als je wel gaat stoppen met roken in de vakantie, moet je er rekening mee houden dat wanneer je het oude leventje weer oppakt, de zin in roken terug kan komen. Bereid je voor op situaties waarin je gewend was om te roken. Zoek hiervoor naar alternatieven voor roken. Zoek bijvoorbeeld hulp in de vorm van een personal coach of groepscoaching. Om de zin in een sigaret te beheersen, kun je gebruik maken van nicotinevervangers zoals pleisters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *