Stoppen met roken
Health

Wat gebeurt er als ik stop met roken?

Stoppen met roken is geen pretje. Dat is algemeen bekend. Steeds minder mensen roken, maar toch blijft er altijd nog een grote groep rokers over. Vaak zijn mensen bang voor de negatieve gevolgen van stoppen met roken, maar wist je dat er veel meer positieve dan negatieve gevolgen zijn? Wij zetten vandaag een aantal belangrijke gevolgen van stoppen met roken voor je op een rijtje. Hopelijk helpt het jou met te bedenken of je wilt stoppen of niet.

Negatieve gevolgen

Er zijn heel veel positieve gevolgen als je stopt met roken, maar er zijn ook een aantal negatieve gevolgen. Als je stopt met roken zal je namelijk afkickverschijnselen krijgen. Al een aantal uur nadat je definitief gestopt bent met roken, komen de eerste verschijnselen naar boven. Als je de verleiding weet te weerstaan, dan heb je het moeilijkste deel gehad. Het kan dan alleen nog maar makkelijker worden en de afkickverschijnselen zullen langzaamaan verdwijnen. Als je jezelf een beetje wilt beschermen tegen de heftige verlangens naar een sigaret, zijn er middelen die je kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische sigaret. Met zo’n e-sigaret kun je het nicotinegehalte afbouwen. Je zult dan minder afkickverschijnselen ervaren.

Positieve gevolgen

Nadat je de negatieve gevolgen van stoppen met roken hebt gezien, vraag je je misschien af waarom je nog zou gaan stoppen. Waar doe je het eigenlijk allemaal voor?

 

  • Gezonder

 

Je wist vast al dat roken niet goed zijn voor je longen. Als je stopt met roken zullen je longen veel gezonder worden. Binnen twee weken gaan je longen al beter functioneren. Maar ook zul je een gezonder hart krijgen. Na een jaar niet roken is de kans op hart- en vaatziekten zelf gehalveerd.

 

  • Meer energie

 

Roken heeft invloed op je energiepeil. Als je stopt met roken, zul je merken dat je opeens veel meer energie hebt. Je kunt makkelijker ademhalen omdat je longen een stuk schoner zijn en dit helpt goed mee.

 

  • Geld besparen

 

Je ziet de prijs voor een pakje sigaretten heel gauw stijgen. Denk er eens aan hoeveel geld je gaat besparen als je stopt met roken. Zoek voor jezelf eens uit hoeveel je per maand aan sigaretten uitgeeft. Dit bedrag kun je straks aan andere leuke dingen uitgeven.

Stoppen met roken

Ga jij stoppen?

Aan stoppen met roken zitten een aantal negatieve gevolgen. Je zult je waarschijnlijk erg beroerd voelen als je net bent gestopt met roken. Maar je moet blijven onthouden waarvoor je het doet. Als je dat pakje sigaretten laat liggen, zul je namelijk veel positieve gevolgen ondervinden. Je moet voor jezelf een manier vinden die werkt. Niet alle manieren zullen namelijk bij jou helpen. Je kunt bijvoorbeeld hulp inschakelen van een personal coach of gebruik maken van nicotinepleisters of de elektrische sigaret.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *